Οι 9 hot τάσεις στα Social Media τώρα!

Πως οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τα social media;

Οι παρακάτω hot τάσεις αποτελούν τα αποτελέσματα μιας έρευνας στην Αμερική που ανέδειξε τις συνήθειες των χρηστών στα social media και οι περισσότερες από αυτές ισχύουν πλέον και στην ελληνική πραγματικότητα…

Οι τάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες γιατί ανιχνεύουν την καταναλωτική συμπεριφορά και πως αντιδρούν οι επιχειρήσεις.

1. 58 εκατομμύρια Αμερικάνοι χρησιμοποιούν καθημερινά τα Social  Sites

Η χρήση των social media στην Αμερική πενταπλασιάστηκε συγκριτικά με το 2008.

Γιατί χρησιμοποιούν τα social media όμως; To 89% για να είναι σε επαφή με την οικογένεια και φίλους, 67% για διασκέδαση, 66% για να μάθουν σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες και 48% για λόγους επαγγελματικής δικτύωσης.

Θυμηθείτε ότι οι καταναλωτές ενδιαφέρονται να μαθαίνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα και υπηρεσίες και να βλέπουν δελεαστικές εικόνες και πλούσιες περιγραφές.

2. Το twitter δημιουργεί νέους χρήστες

Το Twitter συνεχίζει να συγκεντρώνει νέους χρήστες σε εντυπωσιακούς αριθμούς. Το επίπεδο χρήσης ανέβηκε από 69% το 2011 σε 76% το 2012.  Το twitter τραβάει σαν μαγνήτης τους νέους χρήστες.

Κάντε εύκολο για τους χρήστες αυτούς να ακολουθούν την επιχείρησή σας και κάντε tweet με χρήσιμα links και συμβουλές που απαντούν τις ερωτήσεις τους αντί προωθητικού υλικού. Αυτό θα σας βοηθήσει να παρουσιαστείτε ως ηγέτες στην αγορά που δραστηριοποιήστε.

3. Το 40% των Αμερικάνων δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στα tweets σε σύγκριση  με τα social media

Η έρευνα έδειξε ότι 43% των Αμερικάνων διαβάζουν ή ακούν για tweets κάθε μέρα στα παραδοσιακά media, κάτι που ισχύει και στην Ελλάδα πλέον αν το σκεφτούμε…Ένα ακόμα 16% ακούει αυτόν τον όρο συχνά, αλλά όχι καθημερινά στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.

4. Ο αριθμός των ανθρώπων που ακολουθούν τα Brands έχει διπλασιαστεί.

Αποδεικνύεται μέσω της έρευνας ότι οι χρήστες των socia media ενδιαφέρονται περισσότερο για τα brands από κάθε άλλη φορά. Οι χρήστες που ακολουθούν τα brands έχουν αυξηθεί κατά 17% τα τελευταία δύο χρόνια και κατά 8% από το 2011 μέχρι το 2012. Είναι πολύ πιθανόν αυτό το trend να συνεχιστεί με την ίδια αυξανόμενη τάση.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι χρήστες ακολουθούν τα brands είναι για να λαμβάνουν δωρεάν προσφορές, γιατί είναι ήδη πελάτες, γιατί ενδιαφέρονται για διασκεδαστικό περιεχόμενο ή γιατί οι φίλοι τους είναι φίλοι του brand. Εξασφαλίστε ότι οι προσφορές που κάνετε στο website σας προωθούνται και μέσα από τα κανάλια social media. Για παράδειγμα δωρεάν έρευνες, δωρεάν προϊόντα ή υπηρεσίες.

5. Το Facebook κυριαρχεί στα Brands

To 79% των καταναλωτών προτιμούν να συνδέονται με τα brands στο Facebook, ενώ μόνο το 9% προτιμά το Twitter. Γιατί το Facebook;

  • Το Facebook είναι ένα γνώριμο μέρος, οι καταναλωτές περνούν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους εκεί, όπου συνδέονται με φίλους και την οικογένεια
  • Οι χρήστες του Facebook επηρεάζονται από τους φίλους τους. Εάν σε ένα φίλο αρέσει ένα brand τότε θα αρέσει και στους φίλους του.
  • Τέλος, το Facebook προσφέρει ένα πιο φιλικό και οπτικά ενδιαφέρον interface από ότι άλλες πλατφόρμες. Αυτό επιτρέπει στα brands να κάνουν προσφορές, διαγωνισμούς και να προσφέρουν ποικίλο ψυχαγωγικό περιεχόμενο.
Για να αυξήσετε τον αριθμό των φίλων σας στο Facebook, δώστε δωρεάν δώρα και ψυχαγωγικό περιεχόμενο ή ένα συνδυασμό και των δύο αυτών. Επίσης, μπορείτε να ανταμείψετε τους πιστούς οπαδούς και να προσελκύσετε νέους, προσφέροντάς τους πραγματική αξία όπως για παράδειγμα 50% έκπτωση και όχι 5% ή 10%.

6. Οι νέοι χρήστες του internet έχουν πολλούς φίλους

Οι χρήστες μεταξύ 16-24 χρονών έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό φίλων, ενώ οι πιο ώριμοι χρήστες έχουν λιγότερους φίλους. Θυμηθείτε ότι οι φίλοι των οπαδών σας συμπεριφέρονται σαν να ήταν δικοί σας φίλοι.

Για αυτό στοχεύετε όχι μόνο στους οπαδούς σας στο facebook αλλά και στους φίλους αυτών. Δημιουργήστε μηνύματα που μπορούν να μεταδοθούν όπως promotions, η βασική ιδέα είναι να έχετε μεγάλη οπτική επαφή με τα newsfeeds των οπαδών σας και με τους φίλους αυτών.

7. Μόνο το 1/4 των κοινωνικά δικτυωμένων χρησιμοποιεί “Daily Deals” Sites

Στην Αμερική μόνο το 23% των κοινωνικά δικτυωμένων είναι εγγεγραμμένοι σε αντίστοιχα sites. Πολλοί αμφισβητούν τα συγκεκριμένα sites αλλά ακόμη, “όλοι θέλουν ένα καλό deal”. Σε κάθε περίπτωση σκεφτείτε αν αυτό το μοντέλο σας εξυπηρετεί με τον τρόπο που επιθυμείτε για την επιχείρησή σας.

8. Το 1/8 των Social Media δεν αλληλεπιδρά

Το 34% των χρηστών δεν αλληλεπιδρούν για διαφορετικούς λόγους. Μερικοί αρέσκονται απλά στο να απορροφούν ιδέες και πληροφορίες και άλλοι είναι  καινούργιοι στα social media και δεν έχουν εξασκήσει τις κοινωνικές δεξιότητές τους.

Εάν τελικά έχετε πολλούς οπαδούς που δεν αλληλεπιδρούν, δοκιμάστε να τους στείλετε ένα προσωπικό μήνυμα και προσπαθήστε να ενημερώνετε τους νέους χρήστες με χρήσιμο περιεχόμενο.

9. Οι χρήστες κάνουν λιγότερα check in.

To Fourthsquare για παράδειγμα έχει μειώσει  σημαντικά τους χρήστες του μέσα στο 2012. 57% των χρηστών αναφέρουν ότι δεν κάνουν ποτέ check-in και αυτό κυρίως για λόγους ιδιωτικού απορρήτου. Πολλοί άλλοι δεν θεωρούν τα σήματα και το upgrade status αρκετό για να τους δώσει κίνητρο για να κάνουν check-in. Για αυτό το λόγο καλό είναι να παρέχετε ειδικές προσφορές για να κάνουν check-in οι fan σας, όπως για παράδειγμα κάντε check-in με τους φίλους σας και κερδίστε 4 ποτά δωρεάν.

Τελικό συμπέρασμα; Διαβάστε τα αποτελέσματα της έρευνας και καταρτίστε αναλόγως τη στρατηγική marketing. Συνεχίστε να δίνεται έμφαση στο Facebook και το Twitter αφού οι πλατφόρμες αυτές φέρνουν νέους χρήστες. Από την άλλη προσέξτε τα daily deals και τo location-based marketing γιατί οι καταναλωτές είναι πλέον επιφυλακτικοί απέναντί τους.

 

 

 

Be Sociable, Share!

No Comments Yet.

Leave a comment